אבחון וטיפול בהפרעות בהיגוי ובמובנות הדיבור
מהי הפרעה בהיגוי?
הפרעה בהיגוי היא הפרעה בביצוע הדיבור שמקורה בקושי בהגיית צלילים מסוימים, קושי בתנועתיות איברי ההיגוי ו/או קושי בתכנון התנועות הנדרשות לשם הפקת דיבור תקין. קשיים אלו עלולים לפגוע בהבנת המסר שאותו מנסה הדובר להפיק.
הפרעה בהיגוי ובמובנות הדיבור יכולה להופיע בכל גיל, אך אופיינית בעיקר לגיל הרך (עד גיל 6). הקושי יכול להתבטא בהגיית צליל מסוים בשפה או קושי כללי בהפקת הדיבור. יש לציין כי התפתחות תפקודי ההגייה ומובנות הדיבור מתרחשת בשלבים, ועל כן ישנם שיבושים תואמי גיל שאינם מצריכים התערבות וטיפול.
האבחון כולל הערכה של יכולות ההיגוי במצבים שונים המותאמים לגילו של הילד. הערכה זו מתייחסת למטלות מובנות ולמבחני היגוי, לצד התרשמות מכישורי הדיבור כפי שהם באים לידי ביטוי בדיבורו הספונטני של הילד. כמו כן, נבדק התפקוד המוטורי של איברי ההיגוי. במקרים רבים מומלץ לבצע בדיקת שמיעה, כדי לוודא ששיבושי ההיגוי אינם נובעים מליקוי בשמיעה.
איך מטפלים?
הטיפול מתמקד בשיפור יכולות הפקת הדיבור וכולל: הקניית צלילים שאותם המטופל מתקשה להפיק, שיפור מובנות הדיבור הכללית, תוך דגש על קצב הדיבור, חדות ההגייה הכללית ובליעת מילים וחלקי מילים וכן שיפור התפקוד המוטורי של איברי ההיגוי.
התוכנית בנויה מטיפולים פרטניים שבועיים במכון, וכוללת הדרכה להמשך תרגול בבית.