טיפול בכאב כרוני
אילו סוגי כאבים קיימים, ממה הם נגרמים והכי חשוב – מה אפשר לעשות נגד זה?
מאת: ד"ר ליאור אונגר
סובלים מכאבים כרוניים? אולי אתם יכולים להיפטר מהם או לפחות להפחיתם משמעותית. חבל לסבול כשאפשר לטפל.
בתור התחלה, כדאי להבין למה כואב לנו. כאב הוא מנגנון אזהרה – הוא מאותת למוח שיש רקמות בגוף שיכולות להינזק או שכבר ניזוקו. מערכת הכאב בנויה מחיישנים עצביים שתפקידם לאתר סימנים לנזק ולהעביר התרעה במסילות עצביות אל מרכזי עיבוד הכאב בחוט השדרה, בגזע המוח ובמוח.
כאב יכול להיות חריף (אקוטי/ חד) או כרוני. כאב חריף נגרם למשל מפציעה, חבלה או מצב רפואי כמו התקף לב ויכול להימשך ימים עד שבועות. כאב כרוני הוא כאב מוכר, שחוזר ברציפות או לסירוגין באזור מסוים בגוף, ונמשך מעבר לשלושה חודשים. לעומת הכאב החריף, החולף, הכאב הכרוני אינו חולף ללא טיפול ונחשב למחלה בפני עצמה, שיכולה לפגוע בתפקוד היומיומי ולגבות מחיר פיזי ונפשי כבד.
בהגדרה של כאב כרוני אפשר למצוא בין השאר כאבי גב, עמוד שדרה מותני וצווארי, ראש (כולל מיגרנות), פנים וצוואר, אגן, מפרקים ושרירים, ברכיים ומפרקי ירכיים. אצל חלק מהסובלים מכאב כרוני נפגע תפקוד החיישנים העצביים שמעבירים את אותות הכאב אל מרכזי עיבוד הכאב, ולכן כל גירוי קטן מספיק כדי להכאיב.
איך מאבחנים את סוג הכאב?
ליבת הטיפול היא זיהוי המקור שגורם לכאב. לאחר שאנחנו מזהים אותו ניתן לתקוף במגוון שיטות ולתת לכל מטופל/ת טיפול מותאם אישית. מטופלים שמגיעים למכון לשיכוך כאב בשיבא לאבחון עוברים תחילה תשאול פרטני: למשל, היכן מופיע הכאב, מתי החל, מהי רמתו מ-1 עד 10, מה אופיו, מה מחמיר או מפחית אותו, ואלו טיפולים הועילו לו. אחרי התשאול עוברים בדיקה גופנית מקיפה והדמיות (כגון אולטרסאונד). אם אחרי כל אלו נותר ספק לגבי הגורם לכאב, ניתן להזריק חסימה עצבית (חומר מאלחש/ סטרואידים) לאתרים החשודים (כגון עצבים ומפרקים), ולבחון מתי הכאב פוחת.
איך מטפלים בכאב?
הטיפולים יכולים להיות פיזיקליים, תרופתיים, פולשניים, משלימים ופסיכולוגיים, וניתנים בהתאם לסוג הכאב, אופיו ורמתו.
טיפולים פיזיקליים
טיפולים פיזיקליים, כמו פיזיותרפיה, שיקום וריפוי בעיסוק, מיועדים לא רק להפחית את הכאב אלא גם לשפר את התפקוד. הם כוללים למשל תרגול תנוחות מקלות כאב ונוקשות, הדרכה להתאמת סביבת העבודה, התאמת פעילות אירובית, שיפור יציבה, שיפור כוח ואורך שריר, חיזוק התנועתיות ורמת התפקוד באופן כללי.
טיפולים תרופתיים
סוג התרופה נקבע לפי רמת הכאב ואופיו. כך למשל, אופיואידים עשויים להינתן לכאב חריף ומשמעותי, משככי כאבים כמו אופטלגין ואקמול לכאב חלש-בינוני, ותרופות אנטי נוירופתיות (כמו ליריקה) לכאב ממקור עצבי. לעתים ניתנות גם תרופות נוגדות דלקת ותרופות שמטפלות בכאב ובמקביל משפרות את מצב הרוח ואת איכות השינה. לתסמונות מסוימות עשויות להינתן גם תרופות ייעודיות (למשל לתסמונת העצב המשולש, שגורמת לכאבים עזים באזור הפנים).
טיפולים פולשניים
מטרת הטיפולים הפולשניים היא לתקוף מוקדי כאב ספציפיים, כמו עצבים או מפרקים. לרובם מתלווה הדמיית שיקוף או אולטרסאונד כדי להבטיח טיפול ברמת דיוק מרבית. הטיפולים הפולשניים כוללים: הזרקות של חסימות עצביות; גלי רדיו – החדרת חשמל דרך מחט לאזורי העצבים שאחראים על העברת הכאב, אשר פוגעת ביכולתם לעשות זאת; קריו-אנלגזיה – הקפאת העצבים שאחראים על העברת הכאב; השתלת קוצבים על פני עצבים, תעלת השדרה או המוח לצורך גרייה עצבית שמטרתה להפריע למעבר הכאב למרכזי עיבודו.
טיפולים פולשניים נוספים הם ניתוחים מתקדמים שכוללים ניתוקי עצבים, השתלת משאבה שמכילה תרופה לשיכוך כאב (בעת הצורך ניתן ללחוץ על הכפתור המחובר אליה להזרמת התרופה), וחיתוך עצבים במוח ובחוט השדרה שנמצאים באזורים שקשורים לכאב.
טיפולים משלימים ופסיכולוגיים
לכל הטיפולים שהוזכרו לעיל יכולים להתלוות טיפולי רפואה משלימה כמו דיקור, שיאצו, רפלקסולוגיה, כירופרקטיקה ועיסוי רפואי. בנוסף יכולים להינתן טיפולים על ידי פסיכולוגים כדי לטפל במצב הנפשי שנגרם מהכאב או מגביר אותו.
מה מיוחד במכון הכאב בשיבא?
צוות המכון לשיכוך כאב בשיבא מתמחה באבחון כל סוגי הכאבים וטיפול בהם. בנוסף, רופאי המכון מומחים בהתמחויות בסיס מגוונות, ובהן נוירוכירורגיה, הרדמה, רפואה פיזיקלית ושיקום, רפואת ילדים, אורתופדיה ואונקולוגיה. הטיפול רציף וכל מטופל/ת מלווה על ידי רופא/ה ספציפי/ת לכל אורך הדרך, שלעתים נמשכת שנים ארוכות. המעקב צמוד וכולל ניטור של התגובה לטיפול ושל תופעות הלוואי.
לעתים הכאב עמיד לטיפול, אבל ברוב המקרים צוות המכון מצליח להפחיתו משמעותית בעזרת מעטפת טיפולית הוליסטית ומדויקת. כך המטופלים שבים לתפקוד ואיכות חייהם משתפרת.