תפריט נגישות


מידע הצהרת נגישות
תצוגת צבעי האתר (* בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה סגירה

איבחון וטיפול בהפרעות קול

מהן הפרעות קול?

הפרעות קול מתבטאות בירידה באיכות הקול, כשההפרעה הנפוצה ביותר היא צרידות. ההפרעות יכולות להתקיים לסירוגין או באופן רציף, ולהתבטא בקשיים בהפקת קול, בחיספוס קולי, וכן בתחושות של מאמץ או עייפות קוליים.

בדרך כלל הפרעות קול נגרמות עקב פגיעה במיתרי הקול או עקב שימוש קולי לקוי בחיי היומיום.


איך מאבחנים?

איבחון קול של קלינאי תקשורת כולל התרשמות מאיכות קולו של המטופל ואופן השימוש היומיומי שלו בקול במסגרת העבודה ובמסגרות אחרות. באבחון מתרשמים ממדדים שונים המעורבים בהפקת קול: נשימה, מאמץ קולי ותהודה. מקובל להתייחס לשלושה מרכיבים עיקריים של הקול  גובה הטון, עוצמת הקול וגוון הקול.

הבדיקה יכולה לכלול הערכה אקוסטית של הקול, באמצעות תוכנות מחשב לניתוח אקוסטי של מאפייני הקול. כמו כן, הערכת התיפקוד יכולה לכלול בדיקה של מתח שרירי הגרון החיצוניים ותיפקודם. בחלק מהמקרים מבוצע האבחון במסגרת מרפאת הקול בשיבא, והוא כולל הערכה סטרובוסקופית של רופא א.א.ג, לצד הערכת קול ואנליזה אקוסטית של הקול על ידי קלינאי תקשורת. ברוב המקרים, מתבצעת בדיקת רופא א.א.ג (לרינגוסקופיה) בקהילה (בקופת החולים) או באופן פרטי והמטופל מופנה לאבחון של קלינאי תקשורת במכון.


איך מטפלים?

טיפול קול הוא טיפול קצר מועד המתבצע במכון במסגרת פרטנית או קבוצתית. התוכנית הטיפולית נבנית בהתאם לממצאי האיבחון ולהפרעה הקולית הנשמעת של המטופל. במקרים רבים, יכול טיפול קול לשפר את אופן השימוש במיתרי הקול (שיפור בסגירת מיתרי הקול, הפחתת פעילות-יתר של מיתרי הקול) ואף לריפוי של יבלות על מיתרי הקול. כאשר מדובר בילדים, תתבצע התאמה מיוחדת של הטיפול, כולל הדרכת הורים.