מציאות מורחבת
מנהל: פרופ' אמתי זיו
מנהל טכנולוגי: רביד סגל
מנהלת תוכניות: נעמה קלע מנדלס
צוות הטמעה: ד"ר שני קטיעי ויובל סנדרוביץ'
יצירת קשר: xr.hub@sheba.health.gov.il
האב מציאות מורחבת מתמקד בפיתוח והטמעה של טכנולוגיות מציאות מדומה (שמדמה סביבה אמתית או דמיונית) ומציאות רבודה (שמשלבת כמה רבדים, הן מהמציאות והן מהעולם הווירטואלי). זאת כדי להתמודד עם ארבעה אתגרים מרכזיים:
חוויית טיפול טובה יותר: הטכנולוגיות מאפשרות להסיח את דעתו של המטופל וכך להפחית חרדה וכאב לפני הליכים רפואיים ובמהלכם .
- הטכנולוגיות מוכנסות לתוכניות שיקום – למשל לשיקום קוגניטיבי, לטיפולי פיזיותרפיה וריפוי בעיסוק – ומאפשרות לגוון את שיטות הטיפול המסורתיות ולקצר את זמן הטיפול. בנוסף הן מאפשרות להבין את טיב הביצועים
(למשל טווחי התנועה) של המטופלים בזמן אמת וכך לתת להם טיפול מדויק ומותאם יותר.
תכנון ניתוחים: הטכנולוגיות מאפשרות ליצור מודלים תלת-ממדיים המבוססים על ההדמיות המקובלות (CT ו-MRI). מודלים אלו מספקים ויזואליה מעמיקה יותר וכך משפרים את הביצועים בחדר ניתוח ומקצרים זמני ניתוח.
הדרכה והכשרה של צוות רפואי: הטכנולוגיות מסייעות לצוות רפואי בהכשרות על הליכים וציוד רפואיים. פרויקט ראשון מסוגו בעולם נעשה על ידי חברת מייקרוסופט ומסר – המרכז הארצי לסימולציה רפואית: הדרכה על תפעול מנשם באמצעות טכנולוגיית מציאות רבודה. נמצא כי היא מקצרת את ההכשרה ומסייעת לצוות לא מיומן ללמוד באופן עצמאי.
השימוש בטכנולוגיות מציאות מדומה ורבודה בשיבא החל כבר לפני כ-15 שנה והתרחב עם הקמת האב מציאות מורחבת ומעבדות מחקר כגון מעבדת תלת ממד, מעבדה למחקר הנדסי ומעבדת מחקר במרכז לטכנולוגיות מתקדמות בשיקום. שיתוף הפעולה בין גופים אלו והתפתחות התחום בעולם מאפשרים לשיבא להתעדכן ולהביא את הטכנולוגיות החדשות ביותר. כחלק מהמאמצים לקדם את התחום אנו יוזמים מחקרים ישראלים ובין-לאומיים ומפתחים מתודולוגיות הטמעה ומחקר. למשל: פרויקט הכשרת צוותים בטכנולוגיית מציאות מדומה ורבודה בשיתוף מייקרוסופט - https://youtu.be/glqzAyfSJOQ
טכנולוגיות מציאות מדומה ורבודה כבר נמצאות בשימוש נרחב בשיבא, בין השאר באשפוז יום המטולוגי, הידרותרפיה, טיפול בחרדות טיסה, מכון צעדים, המרכז לטרשת נפוצה, המרכז הארצי לטיפול נמרץ כוויות, המחלקה לרפואה דחופה ילדים וכאמור בטיפולי שיקום. בנוסף פועלים בשיבא עשרות אנשי צוות רפואי שחוקרים ומקדמים את השימוש בטכנולוגיות הללו. בעתיד הקרוב יחלו פרויקטים שיחקרו אותן במחלקות כגון נשים, פסיכיאטריה ואונקולוגיה.