תפריט נגישות


מידע הצהרת נגישות
תצוגת צבעי האתר (* בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה סגירה

הזנה תוך-ורידית

כאשר מערכת העיכול אינה מתפקדת כראוי, ניתן לתת הזנה תוך-ורידית (TPN) ישירות לזרם הדם. מדובר בתמיסה ‏סטרילית ‏מרוכזת שכוללת רכיבים תזונתיים כגון פחמימות, שומנים, חלבונים, מלחים, ויטמינים ונוזלים, אשר ניתנת ישירות ‏לווריד מרכזי דרך צנתר. התמיסה מותאמת ‏אישית ‏לכל‏ מטופל/ת לפי גיל, מחלה, ‏טיפול‏ תרופתי ומצב קליני וניתנת בהדרגה, במכשיר אשר מכוון לכמות הנדרשת. 


מי צריך הזנה תוך-ורידית? 

  • מטופלים עם פגיעה חריפה או מתמשכת במערכת העיכול.  
  • מטופלים עם הפרעה בספיגת המזון כגון תסמונת המעי הקצר או מחלת מעי דלקתית (IBD).  
  • מטופלים שזקוקים להשלמה תזונתית.  
  • מטופלים שאינם יכולים לקבל את כל התצרוכת הקלורית דרך מערכת העיכול, למשל בשל כוויות וחבלות נרחבות או מחלה ממאירה המטופלת בכימותרפיה. 
  • מטופלים שזקוקים לשיפור המצב התזונתי לפני ניתוח. 


האם ישנם סיכונים? 

כן, שניים עיקריים – 

  • זיהומי (ולכן צריך לשמור על היגיינה קפדנית במהלך החיבור להזנה ולפנות לטיפול רפואי אם מופיעים אודם, כאב, חום וצמרמורת).  
  • מטבולי: כגון שינוי במאזן הנוזלים, מחלת עצם או כבד ועלייה ברמת הסוכר (ולכן צריך להיות במעקב סדיר במרפאת תזונה בבית חולים).


האם נדרש אשפוז? 

כן. לפי חוזר משרד הבריאות, תחילת הזנה מתרחשת אך ורק בבית החולים. משך האשפוז הוא ארבעה ימים לפחות ומשתנה בין מטופלים לפי שיקולים רפואיים. המתן הראשוני נמשך 18 שעות ולאחר מכן מתקצר בהתאם להערכה רפואית (בסופו של דבר משך ההזנה אישי ותלוי מחלה). 

לקראת השחרור, המטופל/ת וקרוב/ת משפחה מקבלים הדרכת אחות, שקיות הזנה וציוד נלווה מהחברה שמספקת את מכשיר ההזנה כדי שניתן יהיה לבצעה עצמאית, בבית. ניתן להתקשר לחברה 24 שעות ביממה ולקבל סיוע אם יש בעיה עם הציוד או המשלוח. 


האם מתבצע מעקב לאחר השחרור?

כחודש לאחר השחרור מבית החולים יש להגיע למעקב במרפאה לתזונה מורכבת ושירות TPN. הצוות רב-תחומי וכולל רופא, אחות ודיאטנית. יש להביא תוצאות בדיקות מעבדה שנעשו בקופת החולים, הכוללות ספירת דם וכימיה מורחבת. לקביעת תור למרפאה: Mirp.gastro@sheba.health.gov.il.